środa, 13 sierpnia 2014

Słoneczniki-kurs.

Witam.
Dziękuję za odwiedziny.
Obiecałam kurs ,więc robię to dzisiaj.

Przedstawiam kurs jak zrobić słoneczniki z pudełek po jajkach.

Materiały potrzebne:
-opakowanie po jajkach,
-kawa,
-bristol zielony,
-coś na łodygę(grubszy drut)
-cienki drucik ,
-nożyczki,
-klej na borąco,
-krepa zielona,

1.Z pudełka wycinamy wyższą część


2.Rozcinamy
Potrzebne 4 sztuki.
3.Z reszty wycinamy pojedyńcze płatki ok 16 szt.
4.Płatki malujemy z obu stron i zostawiamy do wyschnięcia .

Tu mam pomoc-malowanie to praca Amandy.
5.Z bristolu wycinamy 2 kółka -7 cm średnicy i 1 cm większe.
(Może być to z jakiegoś niepoczebnego kartonika)

6.Większe kółko nacinamy do środka i robimy stożek


7.Oklejamy krepą.
8.Mocujemy łodygę.
9.Zabieramy się za listki.
Wycinamy w kształcie serca.
składamy w pół i zwijamy w charmonijkę.

Rozwijamy i listek gotowy.
10. Wycinamy jeszcze małe listki.                                                                                                                

11.Doklejamy łodyżki  i owijamy krepą .


12. Do kółka doklejamy płatki.
Najpierw te poczwórne.
 13.Następnie pojedyńcze.
  14.Doklejamy drugie kółko .
   15.Naklejamy kawę (ostrożnie można poparzyć palce).
 16.Do tyłu doklejamy nasz stożek z łodygą.
17.Doklejamy małe listki.
18.Robimy malutką falbankę z krepy.
19.Do łodygi mocujemy liście i owijamy krepą.
Formujemy liście.
20.I GOTOWE.
Przód.
Tył.



                           




niedziela, 10 sierpnia 2014

Placek -babkowy z jabłkami.


Witam.
Akcja "blogerzy jedzą jabłka" trwa cały miesiąc sierpień,więc dzisiaj przedstawiam kolejny nieskomplikowany przepis na placek.
Jest to placek -babkowy.
Można dokładać do niego różne owoce sezonowe nie tylko jabłka.
Pyszny jest także bez owocu.
Składniki:
-3 jajka,
-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu,
-1,5szkl mąki tortowej,
-0,5szkl mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki proszku do pieczenia,
0,5 margaryny lub 0,5 szkl oliwy,
-1 szkl cukru,
-cukier puder do posypania.
Do naczynia wbić jaja , dołożyć cukier i śmietanę -połączyć 
dodać roztopioną margarynę lub olej - wymieszać mikserem
Wsypać jedną i drugą mąkę i proszek-wszystko razem połączyć,
Wylać na przygotowaną blachę (natłuszczoną i posypaną bułką tartą)
Na wierzch położyć jabłka .
Piec ok.40 min. w temp.160-180st.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Szarlotka z polskich jabłek.

Witam.
Przyłączam się do akcji -Blogerzy jedzą jabłka
http://zblogowani.pl/akcje
Dlatego dzisiaj nietypowy post jak dotąt.
Postanowiłam pokazać jak w prosty sposób można
wykorzystać jabłka nie pierwszej świeżości .
Bo nie można ich przecież wyrzucić.

Zrobimy z nich szarlotkę bez pieczenia.


Produkty potrzebne:
-ok.2kg jabłek
-0,5szkl wody
-0,5szkl cukru
-biszkopty lub be-betki
-żelatyna spożywcza-10 łyżeczek

1.Myjemy jabłka ,obieramy ze skórki ,kroimy w kostkę.
2.Wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
Postawiamy na piec ,żeby zmiękły.Od czasu do czasu mieszamy.
3.Przygotowaną blaszkę wykładamy folią spożywczą.
4.Układamy biszkopty.
5.Rozrabiamy żelatynę.
6.Nasze jabłka rozdrabniamy mikserem.
7.Wlewamy żelatynę i trochę studzimy.
8.Zalewamy biszkopty jabłkami i wkładamy do lodówki na ok.2 godz.
9.SMACZNEGO.
Na wierzch nożna dołożyć bitą śmietanę lub polać galaretką .